Stort tack till vandringsledare Bengt Johansson, som anförde 33 deltagare på den traditionsfyllda rundan.
I början av 1999 ombads Otto Carlsson, som kände skogen och dess stigar väl, av dåvarande styrelse att lägga upp en ”fast” vandringsled på c:a 10 km som skulle spegla Ängelholms alla fina sidor, åpromenaden, skogen och havet och som vem som helst kunde hitta runt utan guide.
Foton: Lena Ottosson och Debora Olsson.
Det bästa tänkbara väder fick 31st EVF vandrare. Boris ledde oss uppför, nerför backar , över ett antal
stättor, genom underbart vackra vitsppeskogar och fram till backsipporna som blommade för fullt.
Det blev 10 km. Text och foton: Lena Ottosson. Karta: Hans Andersson.
Boris tog 31 vandrare till Grevie upp och nedför backer till att beskåda fina backsippor i strålande väder.
Frank fick till och med en "trudelutt " som snart fyller rundt. Grattis i förskott.
Tack Boris for fin vandring. Text och foton: Debora Olsson.
Tack till Mona Folkesson for en mycket givande vandring från Nyhamnsläge till Krapperups Slott och Park och dess historia. Också till Kullebergs Vingård och fortfarande fungerende Bräcke Mölle, där man ännu maler mjöl 7-10 ggr/ år.
12 km och 23 vandrare.
Text och foton: Debora Olsson.
Årets första vandringsfemma.
En tidig, grå, regning och blåsig söndag. Vad gör det? EVF samlar ett gäng positiva och vandringssugna vänner ändå.
Vi mår så gott i våra kroppar och med vår psysiska hälsa. 14 st var vi som gick 10km i Skälderviken.
Finns inget dåligt väder bara dåliga kläder🥰
Text, karta och foton: Lena Ottosson
Tjugoåtta, som alltid glada och morgonpigga vandare ställde upp på denna vackra kustvandring. Solen sken och vi fick alla känna på Skånes variant av ” Vårvindar friska”…15 sekundmeter i byarna som max.
Hilleshögs dalar är rik på historia alltifrån den tappre vikingen Hilde, bronsåldersgravarna, floran, rester av gammalt tegelbruk vid Rusthamnen, Karl XII skansar och vackrast av allt de branta klinterna eller backafall som man säger på Ven. Man kan förstå backsvalorna som väljer dessa boplatser med full Sundsutsikt.
Varför inte avsluta med Gabriel Jönssons Flicka från Backafall, Briggen Tre Bröder...allt medan månen går vakt över Ven. Tack till körledaren.
Text Anna Åkerhielm. Foton och karta: Robert Moman.
Eva Tullberg hälsade oss välkomna och strax ville alla 17 vandrare se Blåsipporna bakom Mölle Kapell. Visst, det var lite kallt och mulet men de rara sipporna kikande ändå fram mellan boklöven och många fotograferade och var nöjda. Snödroppar och scilla i all ära, men blåsippor finns inte på många ställen i Skåne.
Vi är på Kullaberg, det är kuperat. På för de flesta okända stigar går vi österut, över ängsmarker på mjuka kullar. Några får med vinterpälsarna på tittade på oss och vi på dem. Till höger nedanför stupet kunde man fortfarande se Öresund. Om några veckor när bokskogen har slagit ut finns inte den utsikten. Eva visade också stenar i en ring som man vet är gravar från Järnåldern. Så småningom kom vi över på andre sidan Kullaberg. Här var det ljusare och i fjärran kunde vi se Hallands Väderö. Rast höll vi på Himmelstorpsgården och därefter bar det av i riktning tillbaka mot Mölle.
Vi passerade Håkullsmosse och Eva berättade att på 1600 talet dränktes det Häxor i mossen. För att vara säkra att dem inte "gick igen" fick de också en påle genom kroppen. Milda makter! Och här går vi 15 kvinnor och 2 män på pur lust, för att röra vår kropp, lapa lite sol och spana in vårtecken. Vi lever just nu i oroliga tider, det rustas som aldrig förr och det som gällde för några månader sedan stämmer inte längre. Men någonstans har vi ändå kommit i människans utveckling, kan jag tacksamt konstatera!
Vi tackade vår kunniga ledare för en fin vandring med nya vyer. Gör gärna om den nästa år Eva. Vi längtar redan!
Text: Mona Folkesson. Karta och foton: Robert Moman.
Söndagens vasalopps vandring lockade 23 deltagare! Vi startade vid Trafikverkskolans parkering och gick den drygt 6 km gula slingan genom Kronoskogen.
Ett härligt väder gjorde att vi fick uppleva lite av en kommande vår. Deltagarna fick under vandringen svara på 12 st frågor som placerades ut längs stigarna. En av deltagarna hade 9 rätt och 2 st hade 8 rätt. Som belöning var priset 2 Kex choklad per person!
Det blev en skön "afterski" avslutning på en söndag i Vasa loppets tecken!
Text och karta: Hans Andersson.
Bo Robertsson ledde 36st vandrare 10km på en skön tur.
Svarvareskogen utgör tillsammans med Skummeslövsreservatet en del av forna Skummeslövsflygsandfält. Det är relativt platt men genomskärs av många långa sanddyner. Skogen består av många till åren komna tallar. På marken växer det lingonris, kråkris och många vackra mossor.
Det var Johannes Carlsson kallad ”Svarvaren” som startade projektet med stoppa den drivande sanden. Han lät plantera skogsplantor, mest tall och det gav resultat för bönderna i trakten.
Text, foton och karta: Lena Ottosson.
Foton nedan: Debora Olsson.
Vandring från Båstad Station med Bo Robertsson som vandringsledare. Vi gick mot Båstad i tallskog och strandkant. Vi stannade till vid gränsstenen som tidigare har markerat gränsen mellan Sverige och Danmark men numera mellan Skåne och Halland.
Efter fika vände vi åter mot utgångspunkten och passerade den relativt nya hängbron vid Öresjön och vidare förbi Hemmeslövssjön (Svansjön).
Det blev totalt 10 km med 32 deltagare i underbart vandringsväder.
Text och foton: Ija Therup.
Emma och Kristian Kriblad bjöd på trevlig vandring på vägar och stigar som många av oss inte kände till. Alltid roligt att gå på icke utmärkta leder.
Dimman låg tät på åsen. Till och med korna blev nyfikna på oss. Utsikten till Danmark fick bara tänka oss.
Vi var 28 st och gick 10 km
Text, karta och bilder: Lena Ottosson.
Hur sammanfattar man dagens vandring? Fantastiskt väder och 32 vandrare som njöt av solen🌞. Tack Boris som fick oss att njuta kommande ljusare tider under 8 km 👍.
Filmen i motljus, är ett försök att illustrera hur vacker Bjäre kusten är 🙏
Text och video: Hans Andersson
Precis som Hans skriver ledde Boris Larsson Evfs vandrare på en härlig vandring denna frostiga och soliga söndag. Vi startade på S.Bjärekustens parkering och gick mot Torekov. Därefter gick färden genom Dagshög. Enligt sägen vilar vikingakungen Dag och hans krigare där. Det var Hallänningar och Blekingebor som stred om Skåneland. Detta var under Bronsåldern 3300 f.Kr
Text, karta och foton: Lena Ottosson.
Video: Hans Andersson.
Med broddar på hårt snörda kängor tog jag mig försiktigt till bussen. Att cykla som vanligt var det inte tal om. Det var en sån dag som det var halt! Hur ska det gå att att vandra till Humlebäck 10 km? Hur många eller bättre hur få skulle komma? Det var tankar som for genom mitt huvud. Till en början antecknade jag alla namn. Tänkte att ni modiga, djärva, oförvägna skall omnämnas i min vandringsberättelse. Men vi blev ju 19 personer!
Väl framme i Helsingör var det inte alls halkigt. Och hur kan det komma sig? Ju, genom åren har jag lärt mig att det i regel är lite varmare på den danska kusten. Det kan vara upp till 1/2 - 1 grad. Och det räckte för att vi längs Sundet gick på helt snöfria cykelvägar, väl medvetna och med stor respekt för att inte kränka danska cyklisters territorium. Vi fikade som vanligt i Espergaerde hamn. Inte jättevarmt precis och således ingen lång stund heller. Väl framme i mysiga Humlebläck hamn skildes vi åt. De som skulle besöka Louisiana tog en genväg upp mot museet och vi andra tog våra sista krafter till trappan upp mot utsiktsplatsen.
Nu var det så att bussen till Helsingör hade gått för 10 minuter sedan. Och vad skulle vi då göra? Vänta och huttra? Nej, nu uppbådade våra allra sista krafter och vandrade tillbaka till en hållplats i Espergaerde. Då hade vi tillryggalagt 14 km.
Skribent och ledare: Mona Folkesson
Postadress:
Engelholms VF - Gång och Vandring
Per-Olof Jansson, Karl X Gustavs gata 26
254 38 Helsingborg
Kontakt:
Tfn: 070-601 70 21
E-post: perolof.jansson50@gmail.com